torsdag 2. desember 2010

Næringsveier i Norge på 1600 tallet

Vi har jobbet masse med middelalderen i det siste. Vi skal skrive litt om næringsveier i Norge.

Skogbruk og trelastindustri:
Skogbruk og trelastindustri ble fort populert. Siden det ble mange nye arbeidsplasser og god inntekt. Bøndene merket også at de fikk godt betalt for tømmer. Store steder ble hogget helt ned og steder langs kysten lå helt tomme.
Sjøfart og fiske:
Nordmenne fikk solgt masse fisk til utendlendinger. Det ble også laget plasser for å bygge store båter, det var billigere å sende ting med båt enn på land. Hanseatene var tyske handelsmenn, de kjøpte opp fisken og selgte den i Tyskland, da fikk de mye penger og fikk makt i handelen.



Gruvedrift
Sølv:
Det ble funnet et stort sølvfunn på Kongsberg.  Kristian den 4. ble svert intressert i  dette sølvfunnet og ettterhvert grunnla han byen Kongsberg og laget et sølverk. Det var mange som var annsatt i verket. Når det ble lagt ned i 1957, hadde det blitt hentet opp 1350 tonn rent sølv fre gruvene.

Kobber og jern:
På 1600- og 1700-tallet ble det startet jern- og kobberverk. De største kobberverkene lå i Trøndelag , mens de fleste jernverkene lå i Østlandsomrøder. Det ble fraktet mest kobber fra Røros, det verket ble nedlagt i 1977. Det jobbet mange på jernverk.

 






Laget av: Jonas, Markus, Karoline.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar