torsdag 2. desember 2010

Musikkprosjekt ♥

Hei!
Vi på trinnet har musikk dette året og nå er det karoke som står på planen. Alle deles i noen grupper som er på max fire personer. Så skulle vi finne en valgfri sang og etter noen ukers øving, synge den for alle i klassen på en scene med proffe mikrofoner og karoke. Nå er det ca en uke til vi skal opptre og nå har alle funnet en sang og det går bra med de fleste, som jeg har oppfattet det. Ja, nå er alle sammen spente og øver mye,for å ikke dumme seg ut, som sikkert ingen vil. Jeg gleder meg til å se det ferdige resultatet.


Klem Elise ♥

Spoletekst

I denne uka har vi jobbet med spoletekst. En spoletekst er en slags oppskrift på en fagtekst som har tre deler innledning, hoveddel og konklusjon/avslutning. Her er et eksempel på en spoletekst om en svartedauden:

SVARTEDAUDEN

Svartedauden var en pest som rammet Norge i 1349. Vi  skal nå forklare hvordan den kom til Norge, hva som skjedde med folk når de ble syke og hvordan folk fikk det økonomisk etter svartedauden.

Det kom et engelsk skip til Bjørgvin (Bergen) i 1349. Båten var lastet med korn, og i kornet var det rotter med lopper. Så når rottene døde "hoppet" loppene over tl mennesker. De rikeste døde først siden at de kjøpte kornet og spiste det, men når de døde kom andre fattige folk og tok tingene deres, og så de ble smittet.

Når folk ble syke hadde de store svarte byller og kastet de opp blod. De døde etter ca 1-3 dager. Det fantes kun en kur: flaks og ren tilfeldighet. Etter tre år var pesten over.

Etter svartedauden var mange rike som eide jord død, så det ga en sjanse til å kjøpe jord, og leve bedre selv. Kongen fikk lave inntekter fordi alle døde og kunne ikke betale skatten.

Så en liten oppramsing... Et britisk lasteskip kom til Bjørgvin i 1349, folk fikk store svarte byller og døde sannsyneligvis etter 1-3 dager og etter svartedauen fikk fattige folk det bedre økonomisk.

Her er et bildet av en illustasjon av en spoletekst
De toerne og treerne er nivåene til et tankekart eller et styrkenotat.
Laget av: Julie og Thomas

Næringsveier i Norge på 1600 tallet

Vi har jobbet masse med middelalderen i det siste. Vi skal skrive litt om næringsveier i Norge.

Skogbruk og trelastindustri:
Skogbruk og trelastindustri ble fort populert. Siden det ble mange nye arbeidsplasser og god inntekt. Bøndene merket også at de fikk godt betalt for tømmer. Store steder ble hogget helt ned og steder langs kysten lå helt tomme.
Sjøfart og fiske:
Nordmenne fikk solgt masse fisk til utendlendinger. Det ble også laget plasser for å bygge store båter, det var billigere å sende ting med båt enn på land. Hanseatene var tyske handelsmenn, de kjøpte opp fisken og selgte den i Tyskland, da fikk de mye penger og fikk makt i handelen.



Gruvedrift
Sølv:
Det ble funnet et stort sølvfunn på Kongsberg.  Kristian den 4. ble svert intressert i  dette sølvfunnet og ettterhvert grunnla han byen Kongsberg og laget et sølverk. Det var mange som var annsatt i verket. Når det ble lagt ned i 1957, hadde det blitt hentet opp 1350 tonn rent sølv fre gruvene.

Kobber og jern:
På 1600- og 1700-tallet ble det startet jern- og kobberverk. De største kobberverkene lå i Trøndelag , mens de fleste jernverkene lå i Østlandsomrøder. Det ble fraktet mest kobber fra Røros, det verket ble nedlagt i 1977. Det jobbet mange på jernverk.

 






Laget av: Jonas, Markus, Karoline.

Svartedauden Photostory ♥

Hei. ♥
Som du ser er det laget en photostory om svartedauden. Først tegnet Nina og Victoria og jeg (Elise) var på en annen gruppe, men det endte så komplisert som at partnerne våre var på mat og helse, så jeg og Nina fortsatte på deres prosjekt. Håper dere liker den. <3

Klem Elise og Nina ♥♥

Kj-lyden og v-lyden

Dette er en video om reglene for lydene kj-lyden og v-lyden.

Kj-lyden: kan skrives på mange forskjellige måter her er måtene: kj, ki, ky og tj.
Foran i og y skriver vi kj-lyden med k. Et unntak er kjip. 

V-lyden: Spørreordene skrives med hv. Men vi uttaler ikke h-en.


 
♥♥♥♥Laget av: Even, Joakim og Trygve♥♥♥♥

torsdag 25. november 2010

Ukas læringsmåltest

Hei, hver uke har vi læringsmåltest for å teste oss selv på om vi har øvd på målene. Dette går på mange forskjellige fag bl.a mattematikk, RLE, historie, engelsk og norsk. Denne gang har vi ikke engelsk fordi vi så en film i engelsktimene. :)

Laget av Jonas, Markus og Karoline
Even og Sondre har laget en photostory om Svartedauden. håper du liker den.

tirsdag 23. november 2010

Photostory (Svartedauden)

Hei! idag har vi jobbet med historie og vi valgte svartedauden, dette er en liten photostory om Svartedauden.


Gabriel & Joakim

Photostory om Svartedauden

Hei, vi har laget en liten photostory om Svartedauden


MHV: Markus og Jonas

torsdag 18. november 2010

Photostory

Hei, i dag har vi laget en liten photostory om rettskrivingsregler mens den andre gruppa hadde mat og helse. De lager sikkert noe med fisk. Nam... =3



Thomas, Markus, Jonas

Photostory om j- og å-lyden ♥

Hei!
Nå har jeg (Elise), Nina og Julie laget en photostory om j-og å-lydene. Vi har brukt plastelina og laget bokstavene og brukt skolekamera til å ta bilder med. Noen av tingene var umulige å lage, sånn som jeg hadde litt problemer med kåpen og Nina hadde problemer med å lage geita. Vi fant fram til at vi bare skulle finne noe på dataen : p
HÅPER DU LIKER DEN <3




Elise, Nina og Julie <3

fredag 5. november 2010

Helgehilsen ♥

Hei. ♥
God helg alle sammen. Nå er jeg litt sliten etter en fantastisk uke. Som du har sett har vi hatt mange flotte innlegg om norsk for det meste, men nå er det vel tid for at vi har et lite festinnlegg. Og i tillegg er det tid for å kose seg og slappe av uten noe skolearbeid i to flotte dager.

Ha en god helg, nok en gang.
Klem Elise ♥

torsdag 4. november 2010

Engelsk framføring

Vi hadde en engelsk framføring på mandag om hver vårt australske dyr, og her er de vi brukte: flamingo, nebbdyr, kenguru, krokodille, skilpadde, wombat, undulat, flyveekorn og til slutt dingo.

Her er noen bilder:
                                                       Flyveekorn: Jonas,Trygve og Markus
                                                     Vi ser og hører på framføring
                                                   Flamingo: Ida og Karoline

Hva fortelles først og sist?

Når du skriver fortellinger, kan du velge i hvilken rekkefølge du vil fortelle om det som skjer. Mange fortellinger forteller alt i den rekkefølgen det har skjedd. (Først skjedde..., så skjedde...,til slutt skjedde...) Det kaller vi kronologisk rekkefølge. Men i noen fortellinger blir slutten fortalt først, og så tar fortelleren oss med tilbake i tid og skriver om det som skjedde tidligere. 

Rekkefølge 1
Rekkefølge 2
- Jeg syklet så fort jeg kunne til jeg kom til veien.
- Plutselig så jeg to lys.
- De ble sterkere og sterkere.
- Da jeg våknet lå jeg på sykehuset.
- Da jeg våknet lå jeg på sykehuset.
- Jeg syklet så fort jeg kunne til jeg kom til veien.
- Plutselig så jeg to lys.
- De ble sterkere og sterkere.





Litterære virkemilder

Lage språkbilder

Språkbilder er å bli sammenlignet med noe. Det kan være positive sammenligninger og negative. F. eks.: Sterk som en bjørn, det er da et positivt språkbilde. Dum som et brød, er et negativt språkbilde. Et språkbilde er å bli sammenlignet med noe eller noen, fordi man gjør en handling som får andre til å tenke på deg som noe annet.

Bruke filmkamera

Noen forfattere skriver slik at leserne får et bilder, film, lukt, bevegelser, følelser og lyder inn i hodet. Som gjør det enda mer spennende. Forfatterne bruker virkemidlet så godt at det er lett for leserne å skape bilder, film og så videre i hodet. Eks.: Jeg gikk langs den våte landeveien. Jeg var klissvåt og følte at hjertet mitt holdt på å falle fra hverandre, jeg var knust. Jeg hørte bare bilene suse forbi meg. Jeg gikk med korte,sakte og subbete skritt, på vei til å starte et nytt og bedre liv.

Dra ut tida

Når forfatteren skriver noe spennende kan han prøve å dra ut tida, med å holde det spennende lenge. Da holder du leserne på pinebenken, slik at de ikke klarer å la være å lese. Han kan dra ut tida ved og skrive ekstra mange detaljer, som forklarer situasjonen og stemningen på en slik måte at det blir spennende. Eks.: Jeg gikk sakte inn i rommet, livredd for å møte noen. Til slutt var jeg kommet inn i det mørke, kalde rommet. Jeg så meg kjapt, men forsiktig rundt. Plutselig så jeg en mørk skygge, hva skal jeg gjøre nå?

"Kle på" en tekst ♥

Når man kler på en tekst legger man mer detaljer inn i teksten. Hvis du vil legge mer følelse inn i teksten så "kler man på en tekst". Hvis du bare skriver en liten tekst som har enkle setninger blir du ikke like mye revet inn i teksten som hvis du bruker dette litterære virkemiddelet.

Første tekst:
Jeg gikk i en korridor. Jeg kom aldri frem til rommet. Jeg ble lei av å gå og la meg ned på gulvet.

Den "påkledde" teksten:
Jeg subbet føttene mine, meter for meter i den endeløse korridoren. Jeg kom aldri frem til det rommet som jeg hadde lengtet etter i sikkert mange timer. Jeg følte at føttene mine ikke kunne klare mer. Jeg la meg ned på det møkkete gulvet som luktet som om det skulle ha surnet i seg selv.




Elise, Julie, Thomas og Trygve ♥

torsdag 28. oktober 2010

Forbedring av dialog ♥

Vi skal skrive om dialoger og hvordan vi skal forbedre den.

Hvis du bare skriver "sa han" eller "sa hun" skaper du ikke like godt bilde på hvordan personen som snakker føler seg, og det kan bli veldig kjedelig for den som leser. Hvis du vil lage mer spenning så skriver du  feks. "snerret han" eller "brølte hun". Man skaper spenning eller et bedre bilde på hvordan den personen som snakker føler seg.

Vår dialog:
-Hei Julie, sa Thomas.
-Hei, sa Julie.
-Er du ferdig med matten, sa Thomas.
-Det har du ikke noe med, sa Julie.

Forbedret dialog:
-Hei Julie, sa Thomas overasket.
-Hei, svarte Julie frekt.
-Er du ferdig med matten? spurte han.
-Det har ikke du noe med! snerret hun tilbake.


Monolog

Det er at bare en snakker. For eksempel at noen holder en tale, da er det en monolog. Kort fortalt, er monolog en enetale. Mono betyr "en, alene" og log betyr "tale, fornuft, lære".














- Nina, Joakim og Even

onsdag 27. oktober 2010

Dialog

Hei, vi skal skrive om dialog!

Dialog er en samtale mellom to eller flere. Du kan skrive en dialog for å vise hvordan personen er, hva personene sier, hvordan de sier det og hva de gjør. Dialogen kan fortelle mye om personer. Dialog er et gresk ord som betyr samtale.

- Markus, Karoline Og Jonas


Første innlegg

Hei! Dette er vår skoleblogg, der vi skal blogge om ting vi gjør i skoletiden og evt. andre aktiviteter. Vi skal skrive om forskjellige ting innenfor fag. Vi blogger for å få mer ut av tingene vi jobber med. Hver uke er det forskjellige personer som legger ut innlegg. Vi får oppgaver i hva vi skal skrive om, vi kan evt. velge noe annet. Bare det har mening, og er innenfor skolesammenheng. =)